Sunday, July 25, 2010

Open brief aan #Twitter Vrienden... Gewoon, omdat het kan!

Het begon met een tweet van @politiehelmond: JONGETJE GEVONDEN omg. Deurnesewg. Ong. 5jr Surinaams, praat niet, waars. doof, blote voeten, zw shirt TIPS 09008844 PLS RT

Natuurlijk RT je zo’n bericht onmiddellijk! Zo’n jongetje moet zsm verenigd worden met de mensen die voor hem zorgen. Maar toen ontstond de volgende conversatie:
























































Aangezien ik net een tip had gegeven over hoe het WEL moet/kan, (toegegeven, ik was al niet in een al te zonnige bui) gebeurden er ineens vreemde dingen in mijn hoofd. Rode flitsen, rookpluimen, de geur van zwavel... #datsoortdingskes. Na een beetje gehakketak over en weer (lees daarvoor de respectievelijke timelines) heb ik getweet:
















Ik weet
het: boos weglopen is ALTIJD een zwaktebod. Maar ik ben een tropenmeisje met een dito temperament. En ow ja, ook ik kom uit Suriname, waar alleen al in mijn familie Zeeuws, Ghanees, Arawak, Hindoestaans (en misschien wel meer) bloed verenigd is. Da’s nou net het mooie aan Suriname: die krampachtige hokjesgeest telt daar niet, want iedereen is er zo’n beetje het product van 400 jaar integratie-via-de-genen.

Wat @politiehelmond waarschijnlijk bedoelde is dat er een zwart jongetje van ongeveer 5 jaar was gevonden. Dat hadden ze gewoon moeten zeggen, in plaats van hem aan te duiden als iemand met een Surinaams uiterlijk. Overigens is het ventje inmiddels gelukkig weer bij zijn ouders en we zullen waarschijnlijk nooit horen hoe het precies zat. Maar als het een Pools jongetje was geweest, had niemand hem omschreven als “iemand met een Nederlands uiterlijk”, hoewel beiden over het algemeen wit zijn...

Maar kennelijk kan dat niet in NL: iemand gewoon zwart of wit noemen. Daarover ben ik het dus eens met @EdgeOfEurope. Naar mijn idee komt dat door het denkpatroon (erin gestampt door eeuwen van machtsstrijd, territoriumdrift en ongelijke verdeling in de wereld) dat “wit” een aparte status verdient en dat al het andere maar op een grote hoop (Buitenlands? Ellende? Armoede? Zieligheid? Domheid? Problemen!) mag worden gesmeten. DAAR word ik boos om! En vooral omdat het denkpatroon op ZOVEEL manieren doordreunt. Ik zou talloze voorbeelden kunnen noemen, maar houd het voor nu even dicht bij huis...

Mijn zus @AishaHunkar vecht voor een zo normaal mogelijk leven met artsen die zich geen raad met haar weten. Zij wordt stelselmatig benaderd als een soort randdebiel. Niet omdat ze haar situatie niet begrijpt (lees haar blog: Birdwatch), maar omdat ze er niet uitziet als iemand die beter weet dan alle artsen bij elkaar. Terwijl ze hyperintelligent is, haar research doet en haar lichaam heel goed aanvoelt.

Mijn andere zus (niet op twitter) heeft een mooie baan bij een universiteit waar zij onlangs te horen kreeg dat zij waarschijnlijk zo assertief is omdat dat past in het profiel van mensen die zich omhoog hebben gewerkt”. Ik wist niet dat een goede opleiding volgen en een carrière nastreven gelijk stonden aan “je omhoog werken”...

Ik heb zelf vaak genoeg moeten horen dat ik niet zoveel kritiek moest hebben op mijn vroegere werkomgeving, omdat ik toch dankbaar moet zijn voor de kansen die mij werden geboden”. Dankbaar? Kansen? Alsof ik niet gewoon best adequaat mijn werk doe! Alsof ik niet volgens velen een aanwinst was bij de o zo dooie omroep! Alsof ik geen recht heb op een mening...

Ik wil wat doen aan dat denkpatroon. De wereld is van ons allemaal! We hebben allemaal onze talenten en beperkingen, moeten allemaal werken voor ons geld, hebben allemaal weleens liefdesverdriet of een slechte bui. Het kan en mag in 2010 niet meer zo zijn dat er mensen zijn die zich om wat voor reden dan ook verhevener voelen dan anderen. Helaas is #Twitter er niet echt een medium voor, vanwege de beperking van 140 karakters. Maar ik werk eraan. Wie weet hebben jullie ideeën? Ik hoor ze graag!







Aldith Hunkar

6 comments:

Anonymous said...

Kijk, we zijn het eens. Ik denk alleen dat de angst om een zwarte een zwarte te noemen, komt door jaren politieke correctheid. Ik herinner me dat men liever sprak van 'Turkse mensen' terwijl een Turk natuurlijk gewoon een Turk is.
Ik denk dat de politie juist uit angst om mensen voor het hoofd te stoten veel te voorzichtig is geweest, en ook foutief want zoals je zelf al aangeeft, barst het in Suriname van de etnische invloeden. Een 'Surinaams uiterlijk' betekent niks.
Ik werd boos (ook ik heb een rotdag!) omdat ik jou verkeerd begreep. Ik denk dat we beide niet willen dat we zo krampachtig met elkaar om moeten gaan zoals in Amerika met hun 'African Americans' etc. (Als vertaler kom ik die term wel eens tegen en ik vertaal dat met 'zwart' tenzij de opdrachtgever anders bepaalt.)

Topper said...

Beste Aldith,

Ik reageerde op Twitter exact zoals jij. Hoezo Surinaams jongetje, zie je nationaliteit aan iemand af dan? In opsporing verzocht ook, alles wordt bestempeld tot Turk of Marokkaan, Suri of Anti alleen als het skimmers zijn niet.

Maar het aller allerergste vond ik de musical The Lion King waarin vertaalster Martine Bijl de hoofdrolspelers met een Surinaams accent liet spreken. Een suri accent!!! Terwijl het hele verhaal zich in AFRIKA afspeelt.

Toen Frits Barend aan Martine Bijl vroeg waarom de spelers een suri accent hadden haalde ze haar schouders op iets roepend als:
'tja ik kon ze moeilijk een duits accent geven'

Double standards Aldith met een flinke dot gemakzucht.

Moet je eens proberen als Suri een Engelse musical te vertalen en dan iedereen een Deens accent meegeven.

Hokjesdenken is wat de wereld verkloot.

Smile!

Topper said...

Met 'hoofdrolspelers' bedoel ik de hele cast :)
En gelukkig heeft zwarte Piet ook geen suri accent meer en mogen zwarte tekenfilmfiguurtjes ook gewoon een normaal accent hebben en worden er tegenwoordig zwarte stemacteurs ingehuurd. Dus Aldith het gaat ook wel de goede kant op. Juist door mensen zoals jij die blijven ageren. Keep it up!

Aldith Hunkar (CEO of Hunk-arT) said...

@ edgeofeurope:

De gevaren van dat 140 gedoe op twitter (hoezeer ik er ook van houd)...

Het mooie aan deze dag is dat wij het, zoals wel vaker, roerend met elkaar eens blijken te zijn! Daar klaart MIJN humeur in ieder geval danig van op...

Dank voor je reax!

Aldith Hunkar (CEO of Hunk-arT) said...

@ Sietske:

Dank voor je steunbetuiging. Het blijft een moeilijke kwestie, helaas. Maar je hebt gelijk: SMILE!

Aldith Hunkar (CEO of Hunk-arT) said...

27 juli 2010

Inmiddels heeft Politie Helmond middels een drietal tweets laten weten mijn betoog serieus op te vatten.

Quote @politiehelmond: "ikv snelle communicatie stond opsporing van het jongetje bovenaan."

Dank voor de reacties.